blog #
Wat is asbest?
Asbest is op zich een natuurlijk product. Het klinkt onschuldig maar dit is het niet. Asbestvezels zijn bij het inademen heel schadelijk voor de gezondheid.
Er zijn 2 soorten asbest:
1) vast asbest:
bij deze vorm zijn de vezels gebonden met een bindmiddel zoals bijvoorbeeld cement, kunstof of lijm. Een bekend voorbeeld zijn de asbesthoudende golfplaten, hierbij zijn de vezels gebonden met cement.
2) los asbest:
bij deze vorm is er weinig bindmiddel, zoals bijvoorbeeld gips. De concentratie asbestvezels is hier vaak ook hoger, wat het erg gevaarlijk maakt! Je kan deze materialen namelijk snel beschadigen waardoor er asbestvezels vrijkomen. Een bekend voorbeeld is plaasterisolatie die vroeger rond leidingen van de centrale verwarming gedaan werd.
Asbestvezels kan je niet waarnemen met het blote oog. Daarnaast is het vaak moeilijk om te oordelen of het gaat over asbesthoudende materialen. Daarom adviseren we om bij twijfel contact op te nemen met gespecialiseerde firma’s die je via de website van Vlaanderen.be kan raadplegen.
Waarom de asbesttest?
De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.
Daarom wordt in de loop van 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.
De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief'. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om rechtstreeks waarneembare materialen. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de staalname moet dan een stukje van het materiaal verwijderd worden.
Wie mag de asbesttest opmaken?
Enkel een gecertificeerd asbestdeskundige ‘inventarisatie’ zal een asbestinventarisatie voor een geldig asbestattest kunnen uitvoeren. Dat gebeurt via een gebouwinspectie ter plaatse. De deskundige volgt hierbij de regels van het standaard inspectieprotocol van de OVAM. Het inspectieprotocol asbestinventarisatie beschrijft de standaardprocedure hoe een asbestinventarisatie moet worden uitgevoerd voor het bekomen van een geldig asbestinventarisattest. Hij rapporteert de inspectiegegevens via een webtoepassing van de OVAM. Op basis hiervan levert de OVAM een asbestattest af.
Vanaf wanneer is de asbest test verplicht?
Vanaf 23 november 2022 dient bij elke onderhandse verkoop een asbestattest aanwezig te zijn. Is dit niet aanwezig, dan staan hier boetes op en is je compromis ook niet geldig.
Het asbestattest zal vanaf 23 november 2022 niet alleen verplicht zijn bij een verkoop maar bij elke "overdracht onder levenden" d.w.z. :
Voor een erfenis geldt de verplichting van een asbestattest evenwel niet aangezien dit geen overdracht onder levenden is.
De geldigheidsduur van het attest
Een asbestattest is maar beperkt geldig in de tijd. De standaard geldigheidsduur is 10 jaar. Deze duur kan evenwel verkort worden als voldaan is aan de opgestelde voorwaarden in het inspectieprotocol asbestinventarisatie. “De asbestdeskundige kort de geldigheidsduur van het asbestattest in tot 5 jaar van zodra er sprake is van minstens één asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico.”
Verstrijkt de geldigheidsduur, dan vervalt (de geldigheid van) het attest automatisch.
Heb heb verder vragen, neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder!
bron: https://www.ovam.be/het-asbestattest
Fasade is gespecialiseerd in vastgoed in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Verkoop of koop je een woning buiten die regio?
Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.