0479 19 35 82 - jens@fasade.be

blog #

Geen mazoutketel meer in 2022

Geen mazoutketel meer in 2022

Een nieuwe mazoutketel plaatsen mag niet meer in 2022. Ook wanneer er in de straat een gasnetwerk is, mag je jouw oude ketel niet meer laten vervangen. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete van € 3.000.

Het verbod op nieuwe stookolieketels was opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Hiermee wil men vooral de CO2-uitstoot omlaag halen.

De trend van stookinstallaties in Vlaanderen is dalend. Ondanks de dalende trend, is het aandeel van mazoutinstallaties (in 2019) nog steeds 35% in de broeikasuitstoot in Vlaanderen.


Vervangen van onderdelen

Het vervangen van onderdelen van een bestaande verwarmingsinstallatie, mag wel.


Alternatieven

Ligt er geen aardgas in de straat, dan heb je op zich voldoende alternatieven, zoals:
1) houtpellets

Veel mensen kiezen ervoor om over te schakelen op een milieuvriendelijke pelletkachel of biomassaketel.
Het grote voordeel is dat de leidingen compatibel zijn met de huidige leidingen van je mazoutverwarming. Een pelletkachel is bovendien:


De nadelen? Je moet over voldoende ruimte beschikken om je pellets te bewaren. En die nemen nogal wat plaats in. Een pelletkachel:


Staar je niet blind op de hoge kostprijs. Je hebt recht op premies bij de aankoop van een pelletketel.


2) condenserende gasketel

De meest eenvoudige oplossing is overschakelen naar aardgas. Je kan je leidingen en verwarmingselementen voor mazout perfect hergebruiken voor verwarming op aardgas. Je moet wel investeren in:


Maak je gebruik van een ondergrondse stookolietank? Dan komen deze kosten er ook bij:


Ter compensatie van deze maatregel geeft Vlaanderen een premie van 2.500 euro (met een maximum van 50% van de investering) aan iedereen die wil overschakelen van stookolie op aardgas.


3) warmtepompen

Deze installatie haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor.
Het grote voordeel? Een plug-in waterpomp kan je direct aansluiten op je huidige verwarmingsbuizen. Er bestaan vier soorten warmtepompen: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen.

Nadeel is de hoge kostprijs. Reken op een prijs rond de 12.000 tot 16.000 euro. Dat is een flink bedrag, namelijk 50 tot 100 procent duurder dan verwarmen op mazout of aardgas. Maar… het is wel een slimme investering. Dankzij het hogere rendement van je nieuwe waterpomp verbruikt je installatie veel minder energie en dalen je kosten. Met een warmtepomp kies je voor een milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

Gelukkig hoef je dit bedrag niet helemaal zelf op te hoesten. Je hebt recht op een interessante premie als je investeert in een warmtepomp.


4) elektrische verwarming

Elektrische verwarming is veel duurder dan een met warmtepomp of een gasketel. Maar als je ervoor kiest om over te schakelen op elektrische verwarming, heb je de mogelijkheid om dat te combineren met de plaatsing van zonnepanelen. Zo wek je enerzijds duurzamere energie op en zal je anderzijds een aanzienlijk bedrag besparen op je energiefactuur.


bron: renovatie-gids.be


Wat is de woningpas?

lees meer...


Wat is een asbestattest

lees meer...


Fasade is gespecialiseerd in vastgoed in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Verkoop of koop je een woning buiten die regio?
Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Laat ons rond de tafel zitten!

Of wens je een gratis verkoopanalyse?







Jens Verriest

zaakvoerder

Nieuwendorpe 33
9910 Knesselare
Privacy policy - Cookie policy - Algemene voorwaarden

© 2024 - Fasade - Website en branding door Pencill