0479 19 35 82 - jens@fasade.be

blog #

Renoveren of herbouwen aan 6% btw

Het slopen van een woning en opnieuw opbouwen is onderhevig aan complexe btw-reglementering. Vaak is er ook verwarring met de ‘Sloop- en heropbouwpremie’. In deze blog vind je meer uitleg


Wanneer jouw woning of appartement ouder is dan 10 jaar kan je onder bepaalde voorwaarden renoveren aan het verlaagd btw-tarief van 6%:


Opmerking: als doe het zelver krijg je geen verlaagde btw op jouw aangekochte artikelen.

Slopen en wederopbouwen

Een woning afbreken en wederopbouwen wordt niet als renovatie aanzien. Hierop dien je 21% btw te betalen. In bepaalde gevallen kan je bij het afbreken en heropbouwen van één of meerdere woningen toch in aanmerking komen voor het btw-tarief van 6%.


De situatie t.e.m. 31 december 2023

- In de 32 centrumsteden
Het BTW-tarief van 6% voor sloop en heropbouw geldt enkel voor particulieren,rechtspersonen en privéwoningen die in één van de 32 grootstedelijke gebieden gelegen zijn. Aan deze maatregel zijn geen sociale voorwaarden gekoppeld. Woningen aangekocht bij een bouwpromotor vallen niet onder deze maatregel.

- In heel het land, inclusief de 32 centrumsteden:
Door de coronacrisis werd deze maatregel tijdelijk uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied. Er werden hieraan sociale voorwaarden gekoppeld. Deze maatregel kan gebruikt worden door:


De situatie vanaf 1 januari 2024

- In heel het land, inclusief de 32 centrumsteden:
Er geldt geen specifieke maatregel meer voor de 32 centrumsteden. De algemene regel is dat het verlaagd btw-tarief voor de afbraak van een gebouw en heropbouw van woningen vanaf 1 januari 2024 overal in ons land op dezelfde manier zal gelden voor particulieren en rechtspersonen. Dit met volgende sociale voorwaarden:


Een woning aankopen bij een bouwpromotor valt vanaf 1 januari 2024 buiten het verlaagd BTW-tarief van 6%.


Overgangsmaatregelen vanaf 1 januari 2024 t.e.m. 31 december 2024

- In heel het land, inclusief de 32 centrumsteden:
Wie een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor (enige eigen woning max 200m² of langdurige verhuur in het kader sociaal huisvestingsbeleid) kan gebruikmaken van een overgangsmaatregel op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 juli 2023 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024.


- In de 32 centrumsteden:
Er wordt ook een overgangsmaatregel voorzien voor particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan de sociale voorwaarden, maar op basis van de permanente regeling in de 32 centrumsteden wel konden genieten van het verlaagde btw-tarief. Ook hier geldt de voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 januari 2024 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024

Deze bijkomende overgangsmaatregel in de 32 centrumsteden heeft dus geen betrekking op aankopen bij bouwpromotoren, want die kwamen niet in aanmerking onder de permanente regeling in de 32 centrumsteden. De maatregel heeft wel betrekking op tweede verblijven of op projecten van ontwikkelaars en investeerders die panden aankochten met het doel deze nadien te verhuren voor ander doeleinden dan langdurig verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid.


Kom je niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie van het Vlaamse gewest aanvragen. Het cumuleren van deze Vlaamse premie met het verlaagd btw-tarief van 6% is niet mogelijk. Klik hier voor meer informatie over de sloop- en heropbouwpremie.

Bron: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/btw-tarief-van-6-bij-renovatie-van-woningen en CIB


Renoveren: duurzaam renoveren

lees meer...


Renoveren: de sloop- en heropbouwpremie

lees meer...


Fasade is gespecialiseerd in vastgoed in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Verkoop of koop je een woning buiten die regio?
Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Laat ons rond de tafel zitten!

Of wens je een gratis verkoopanalyse?







Jens Verriest

zaakvoerder

Nieuwendorpe 33
9910 Knesselare
Privacy policy - Cookie policy - Algemene voorwaarden

© 2024 - Fasade - Website en branding door Pencill