0479 19 35 82 - jens@fasade.be

blog #

Je huis verkopen in de herfst, vergeet je tuin niet te onderhouden!

De waarde van je woning zit niet alleen in je bakstenen. Ook je tuin is van belang. Daarom geven we je graag enkele tips mee voor het tuinonderhoud in de herfst.
De winter is in aantocht en dan zet je best ook je tuin winterklaar. Wat kan je precies ondernemen en hoe pak je het best aan? Lees het in onderstaande 10 tips.



1. Maai je gras niet te kort.
De seizoenen verschuiven steeds meer. We kijken er niet raar meer van op als de eerste echte vorst pas half november aanbreekt. Dit wil zeggen dat je steeds langer je gras dient te maaien. Stoppen met maaien beslis je best a.d.h.v. de temperaturen: gras stopt pas met groeien onder de 6°C. Zorg dat de laatste keren je grasmachine op een hogere stand staat, zo voorkom je mosgroei en is je gras beter bestand tegen vorst.


2. Kalk alleen wanneer nodig.
Veel mensen kalken hun gazon tegen het mos, maar als de oorzaak niet bij de zuurtegraad ligt heeft dit weinig effect. De zuurtegraad van je grond kan je via een bodemanalyse laten vaststellen. Het kan ook zijn dat het een plek is met veel schaduw. Je opteert dan best voor graszaad voor schaduwgazon of je kiest voor een alternatief zoals bodembedekkers.


3. Laat bladeren enkel liggen waar ze geen kwaad kunnen.
Om je gras niet te laten verkleuren verwijder je best regelmatig overtollige bladeren. Je kan met de bladeren compost maken of ze gebruiken als afdeklaag voor vorstgevoelige planten of de moestuin. Ook in borders, tussen en onder vaste planten mag je ze dus gerust laten liggen. Ze zullen verteren en een nieuwe portie voedingstoffen in de bodem brengen.


4. Leg een mulchlaag.
Mulchen kan je doen met afgevallen bladeren, maar ook met een laagje compost, stalmest of schors. Deze laag houdt onkruid tegen en beschermt tegelijk ook tegen de vrieskou. Afhankelijk van hoe snel het materiaal dat je koos verteert, zal de laag die nog overblijft in de zomer ook helpen tegen uitdroging. Bovendien is de mulchlaag ook een bescherming en thuis voor heel wat kleine diertjes.


5. Snoeien wat gesnoeid moet worden.
Hoewel bomen en heester van nature geen snoei nodig hebben, is dat wel nodig als je ze niet te groot wilt laten worden. Bovendien geldt voor veel planten dat een najaarssnoei nieuwe scheuten stimuleert, zo behouden ze toch een volle mooie vorm. Snoeien doe je best ten laatste in oktober, voor de vorst begint.


6. Denk aan de beplanting.
Hoeveel werk je hebt met je tuin klaar te maken voor de winter hangt grotendeels af van je plantenkeuze. Heb je exotische soorten dan moet je die inpakken tegen de vorst.


7. Bloembollen planten voor vroege bloei.
Door bloembollen te planten net voor de winter zorg je voor een vroege bloei in het voorjaar. Zo kan je van krokusjes of sneeuwklokjes al genieten vanaf januari. Door ze in laagjes te planten blijf je maanden lang genieten. Bovendien zijn ze ook een goede voedingsbron voor hommels en bijen wanneer bloemen nog schaars zijn.


8. Zorg dat je vijver niet dichtvriest.
Wanneer de temperaturen onder nul zakken voorkom je best dat de vijver volledig dichtvriest. Een bos takken of een bundel riet kunnen al een oplossing zijn of kies voor een ijsvrijhouder of vijververwarming.


9. Onderhoud van paden & terrassen.
Houten terrassen kan je best al eens reinigen voor de winter en eventueel een extra beschermlaag geven. Op terrastegels kan het zijn dat je tijdens de winter last krijgt van algen, die kan je behandelen. Leg je een nieuw terras aan, zorg dan steeds dat er voldoende afwatering is richting een groenzone, dat bespaart je heel wat poetswerk.


10. Vergeet je de vogels niet?
In de winter kunnen vogels wel wat hulp gebruiken: insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt en regen (of sneeuw) maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Ze vinden een pak minder voedsel, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hang daarom vetbollen en pindaslingers in de boom of maak een voedertafel.


Bron: Pelckmans


Een huis kopen: hoe breng je een bod uit?

lees meer...


Je huis verkopen in de winter, vergeet je tuin niet te onderhouden!

lees meer...


Fasade is gespecialiseerd in vastgoed in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Verkoop of koop je een woning buiten die regio?
Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Laat ons rond de tafel zitten!

Of wens je een gratis verkoopanalyse?







Jens Verriest

zaakvoerder

Nieuwendorpe 33
9910 Knesselare
Privacy policy - Cookie policy - Algemene voorwaarden

© 2024 - Fasade - Website en branding door Pencill