Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen, helder beantwoord.
Wij delen met plezier onze expertise via open en transparante communicatie. Op deze pagina beantwoorden we praktische vragen over de aan- en verkoop van vastgoed. Van hoe een verkoopanalyse werkt tot wat je mag verwachten bij het bepalen van een richtprijs – je krijgt duidelijke antwoorden waarmee je écht verder kunt.
Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten – we helpen je graag.
Tips voor de verkoop van uw woning

Verkooptip 1: Een goede voorbereiding verkoopt beter
Je woning kan je maar één keer goed verkopen. En wie voorbereid is, heeft duidelijk een streepje voor. Zowel administratief als praktisch.
Administratie op orde
Kopers die goed geïnformeerd zijn, beslissen sneller én bieden beter. Daarom is het cruciaal dat alle documenten in orde zijn vóór je verkoopt. Denk aan: het EPC, asbestattest, elektrische keuring, stedenbouwkundige informatie, kadastrale gegevens, bodemattest, postinterventiedossier, watertoets, erfgoedtoets, informatie over voorkooprechten, omgevingsrapport, eventuele basis- of verkavelingsakte, syndicusinfo (bij een appartement)...
Op sommige documenten wacht je makkelijk 4 weken. Bij Fasade vragen we alles op vóór de verkoop en controleren we ze grondig. Zo kunnen we een juridisch waterdicht compromis opstellen.
Je woning verkoopklaar maken
Is je woning instapklaar? Of zien kandidaten vooral werk? Kleine gebreken kunnen kopers doen afhaken of de prijs beïnvloeden. Investeringen in presentatie en afwerking worden bijna altijd terugverdiend. Daarom gaan we bij Fasade een instapklare woning steeds stylen of voorzien we renovatiewoningen van een bijhorende renovatie offerte en begeleidende renovatie simulaties van het interieur. Bij Fasade weten we precies hoe we de beste prijs voor je woning bekomen.
Fasade-super-tip:
Vraag advies aan een professional en knap enkel op wat echt het verschil maakt in je verkoopprijs.
Verkooptip 2: Tijd is geen bondgenoot in vastgoed
Wie denkt "tijd brengt raad" heeft ongelijk bij de verkoop van vastgoed. Hoe langer je woning te koop staat, hoe groter het risico op prijsdalingen en kopers die afhaken.
De meeste serieuze kopers reageren in de eerste weken. Op dat moment is je woning ‘nieuw’ op de markt en speelt het gevoel van schaarste in jouw voordeel.
Daarom lanceren wij elke woning met een sterk plan: opvallende presentatie, XL-advertenties, sociale media, gerichte campagnes en een eigen website. En dat werkt: 80% van onze panden wordt verkocht op de eerste bezoekdag.
Fasade-super-tip:
Als je denkt: Ik heb tijd, dan wacht je beter met verkopen. Kies bewust je verkoopmoment en ga er dan ook 100% voor.
Verkooptip 3: De juiste prijs bepaalt alles
Een te hoge of te lage prijs? In beide gevallen laat je geld liggen.
Te laag?
Dan lok je stormloop, maar verkoop je onder de waarde. Sommige verkopers verliezen op die manier tienduizenden euro’s.
Te hoog?
Dan blijft je woning staan. Bezoeken blijven uit, de interesse daalt, de prijs moet dalen. Je komt in een negatieve spiraal en kopers speculeren op nog meer prijsdaling.
Fasade werkt met een grondige richtprijsanalyse, gekoppeld aan een verkoopstrategie op maat. Zo halen we eruit wat erin zit, zonder te gokken.
Fasade-super-tip:
Laat je begeleiden door een professional die niet gokt, maar onderbouwd adviseert.
Verkooptip 4: Wat je toont, verkoopt
Kopers beslissen op gevoel. En dat gevoel wordt gestuurd door beeld.
Professionele fotografie + styling = meer bezoeken, betere verkoopprijs.
Onze styliste maakt je woning aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Hetzelfde doen we door de renovatie offerte en begeleidende renovatie beelden.
Onze fotograaf brengt die sfeer in en rond je woning perfect in beeld. Voeg daar nog een virtuele 360°-rondleiding aan toe en je hebt een ijzersterke eerste indruk.
Fasade-super-tip:
Professionele presentatie verhoogt je verkoopprijs met gemiddeld 3%. Dat tikt aan.
Verkooptip 5: Creëer een hype rond je woning
Is je woning klaar voor de verkoop (zo niet, lees de verkooptips 1 t.e.m. 5)? Nu is het moment om alles uit de kast te halen.
Bij Fasade lanceren we elke woning groots: met een unieke woningwebsite, opvallend bord, flyers in de buurt, advertenties op de meest bekende vastgoedwebsites met een XL-advertentie en een gerichte socialmediacampagne. We schrijven de teksten met SEO in het achterhoofd, zodat ook Google fan wordt van je woning.
Fasade-super-tip:
Verkoop gebeurt in de eerste weken. Zet vanaf dag één maximaal in op zichtbaarheid.
Verkooptip 6: Toon je woning niet, verkoop ze
Er is een groot verschil tussen een woning tonen en een woning verkopen.
Een koper heeft geen uitleg nodig, maar een beleving door de juiste vragen te stellen. Je helpt hen om ‘ja’ te zeggen tegen hun nieuwe thuis. Stel gerichte vragen en luister en kijk naar hun reacties en speel in op wat zij belangrijk vinden.
En bovenal: hoop niet op een bod. Stuur je verkoop. Sluit af terwijl ze nog in je woning staan – niet nadien, als het gevoel al vervaagd is.
Fasade-super-tip:
Verkopen is een vak. Laat je begeleiden door iemand die weet hoe het werkt.
Verkooptip 7: Uit het oog is uit het hart
Wees beschikbaar. Niet enkel voor en tijdens je bezoeken, ook erna.
Wees bereikbaar wanneer kandidaat-koper je contacteren, dit betekent dat je ook tijdens je werkdag de telefoon en mails moet kunnen beantwoorden zodat je kort op de bal speelt. Sta open voor bezoekmomenten die kopers echt passen. Volg elk bezoek op met een telefoontje: wat vonden ze goed? Wat niet? En waarom? Die feedback is goud waard.
Bij Fasade houden we de vinger aan de pols. Zo blijven we kansen grijpen die anderen laten liggen.
Fasade-super-tip:
Verkoop vraagt tijd, energie en opvolging. Zorg dat je er klaar voor bent – of schakel iemand in die dat is.
Verkooptip 8: Wanneer verkoop je het best?
Er is geen perfecte timing. Maar er zijn wel slimme keuzes.
Sommige momenten zijn minder ideaal – denk aan zomervakantie of de eindejaarsperiode. In het voorjaar zijn er bijvoorbeeld meer actieve kopers, zeker gezinnen die in de zomer willen verhuizen. Echter zijn ook de maanden september, oktober tot eind november vrij druk.
Moet je eerst kopen of eerst verkopen? Bouw je iets nieuws? Elke situatie vraagt een andere aanpak. Bij Fasade kijken we mee, cijferen we samen en plannen we je traject met kennis van zaken. Zo voorkom je overhaaste beslissingen, dubbele kosten of onnodige stress. Deze ervaring hebben we dankzij de vele aankoopbegeleidingen die we al gevoerd hebben voor onze klanten.
Fasade-super-tip:
Laat je adviseren in een vroeg stadium. Zo bespaar je later tijd, geld en zorgen.
Tips voor de aankoop van uw woning

Is een bod bindend?
Het is een veelgestelde vraag: "Is een bod op een woning bindend?" Het antwoord is eenvoudig: ja. Zodra koper en verkoper het eens zijn over de prijs en het voorwerp van de verkoop, in dit geval een woning of appartement, ontstaat er een juridisch geldige overeenkomst. Toch is de praktijk vaak minder zwart-wit. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn voor je een bod uitbrengt.
Hoe bereid je je best voor op het uitbrengen van een bod?
1. Praat eerst met je bank
Voor je serieus gaat zoeken, weet je best wat je financiële ruimte is. Ga langs bij je bank of financieel adviseur en laat berekenen hoeveel je kan lenen. Zo weet je exact binnen welk budget je een realistisch bod kan doen.
2. Ken je wensen en noden
Wat zoek je in een woning? Denk na over ligging, aantal kamers, tuin, renovatieniveau, perceelgrootte, oriëntatie... Hoe scherper je zoekcriteria, hoe gerichter je bod.
3. Vraag op voorhand de documenten op
Bezoek je een woning? Vraag dan vóór je bod het EPC, de elektrische keuring, het asbestattest, stedenbouwkundige info, het bodemattest en de watertoets op. Zo kan je alles aftoetsen met de realiteit en vermijd je verrassingen.
4. Laat je begeleiden door een expert
Ouders, vrienden of collega’s geven vaak goedbedoeld advies, maar zijn emotioneel betrokken. Beter is het om een neutrale specialist in te schakelen. Bij Fasade bieden we aankoopbegeleiding aan, waarin we je helpen met zoeken, inschatten en onderhandelen. Onafhankelijk en persoonlijk.
Fasade-super-tip:
Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder je je laat leiden door emoties. En dat maakt je bod sterker.
Hoe breng je een bod uit?
1. Voorzie een geldigheidsduur
Een bod zonder einddatum blijft wettelijk onbeperkt geldig. Zet er dus altijd een duidelijke vervaldatum op om te vermijden dat je te lang in onzekerheid blijft.
2. Schrijf je bod uit
Een mondeling bod kan leiden tot discussies. Zorg dus voor een schriftelijk bod via mail, papier, sms of zelfs WhatsApp. Vermeld daarin:
- De geboden prijs (in cijfers en letters);
- Het voorwerp (adres en eventuele roerende goederen);
- De geldigheidsduur;
- Eventuele opschortende voorwaarden (zoals het verkrijgen van een lening).
3. Laat je bod formeel aanvaarden
Een bod is pas volledig bindend als het door de verkoper schriftelijk wordt aanvaard, bijvoorbeeld door tegenondertekening of bevestiging per mail.